1 Şubat 2012 Çarşamba

Sınav Yönetmeliği

Sınav Yönetmeliği

21 Ağustos 2010 CUMARTESİ
Resmî Gazete
Sayı : 27679
YÖNETMELİK
Dışişleri Bakanlığından:
DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI SINAV YÖNETMELİĞİ
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
             Amaç ve kapsam
             MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı, Dışişleri Bakanlığında meslek memuru, konsolosluk ve ihtisas memuru, hukuk müşaviri, danışman ve mütercim olarak görevlendirilecekler için Dışişleri Bakanlığı tarafından düzenlenen giriş sınavlarına ilişkin usul ve esasları; meslek memurlarının tabi olduğu başkâtiplik ve konsolosluk yeterlik sınavı ile konsolosluk ve ihtisas memurlarının tabi oldukları kariyer ilerleme ve konsolosluk yeterlik sınavına ilişkin usul ve esasları; mali hizmetler uzmanları ile merkez memurlarının yurtdışı teşkilatına sürekli görevle atanabilmeleri için düzenlenecek sınavlara ilişkin usul ve esasları belirlemektir.
             Dayanak
             MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik, 7/7/2010 tarihli ve 6004 sayılı Dışişleri Bakanlığının Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunun 10 uncu ve 11 inci maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.
             Tanımlar
             MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;
             a) Bakan: Dışişleri Bakanını,
             b) Bakanlık: Dışişleri Bakanlığını,
             c) Giriş sınavı: Kamu Personel Seçme Sınavını müteakip, Bakanlıktaki belirli bir memuriyet kategorisinde görevlendirilecekler için Bakanlıkça açılan sınavı,
             ç) KPDS: Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavını,
             d) KPSS: Kamu Personel Seçme Sınavını,
             ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Sınav Kurulları ve Giriş Sınavlarına İlişkin Genel Esaslar
             Sınav kurulları
             MADDE 4 – (1) Sınav kurulları beş asil ve yedi yedek üyeden oluşur. Kurul başkanı ve üyeleri Bakan onayıyla belirlenir. İnsan Kaynakları Dairesi Başkanı, kurulun doğal üyesidir. Sınav kurullarının toplantı ve karar sayısı beştir. Sınav kurulu başkanı, sınavların düzenli şekilde yürütülmesinden sorumludur. Kurul başkanı, ihtiyaç halinde, diğer asil üyeler arasından başkan vekili tayin edebilir.
             (2) İngilizce, Fransızca ve Almanca dilleri haricinde Bakanlıkça belirlenecek yabancı dillerde veya teknik alan bilgisini de ölçmek üzere yapılacak yazılı ve sözlü sınavların hazırlanması ve değerlendirilmesi çerçevesinde akademisyenler de sınav kurullarında asil ve yedek üye olarak görev yapabilir.
             (3) Sınav süreçlerine ilişkin sekretarya görevi İnsan Kaynakları Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülür.
             İtiraz hakkı
             MADDE 5 – (1) Sınav sonuçlarına yayımlanmasından itibaren yedi iş günü içinde İnsan Kaynakları Dairesi Başkanlığına verilen dilekçe ile itiraz edilebilir. Sınav sonuçlarına yapılan itirazlar, itiraz başvuru süresinin bitiminden sonraki üç iş günü içinde karara bağlanır. Verilen kararlar kesindir.
             KPDS puanları
             MADDE 6 – (1) KPDS puanı veya muadil yabancı dil sınav puanlarının değerlendirmeye alınmasında aşağıdaki esaslar uygulanır:
             a) Giriş sınavının açıldığı yılın Ocak ayının ilk gününden geriye doğru hesaplanmak üzere, KPDS veya muadili sınavlara son iki yıl içinde girilmiş olması gerekir.
             b) İngilizce, Fransızca ve Almanca dillerinde, KPDS puanı yerine, eşdeğerliliği Yükseköğretim Kurulu tarafından saptanmış uluslararası dil sınavlarından alınan puanların KPDS’deki karşılıkları da değerlendirmeye alınır.
             Giriş sınavına ilişkin genel esaslar
             MADDE 7 – (1) Giriş sınavlarına, atama yapılması öngörülen azami kadro sayısının yirmi katına kadar aday çağırılabilir. Meslek memuru, konsolosluk ve ihtisas memuru, hukuk müşaviri, danışman ve mütercim olarak görevlendirilecek adaylarda, 6004 sayılı Dışişleri Bakanlığının Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunun 10 uncu maddesinde belirtilen şartlar aranır.
             (2) Bakanlık, her bir giriş sınavı için en fazla üç ayrı KPSS puan türü belirleyerek, sınava davet edilecek adayların sıralamasını tek bir liste halinde oluşturabilir. Bu durumda, adaylar daha yüksek olan KPSS puanlarıyla başvurularını yaparlar. Bu fıkra hükmüne göre açılacak giriş sınavına farklı KPSS puan türleri ile başvuran adaylara yöneltilecek sorularda KPSS puan türlerine göre farklılaştırmaya gidilmez.
             (3) Sınav duyurusunda, ayrı bir kontenjan belirtilmek suretiyle, adayların öğrenim dallarına veya yabancı dillerine göre de farklı KPSS puan türleri belirlenmesi yoluna gidilebilir. Bu fıkra hükmüne göre açılacak giriş sınavına farklı KPSS puan türleri ile başvuran adaylara yöneltilecek sorularda eğitim dalları veya yabancı dillere göre farklılaştırmaya gidilebilir.
             (4) Bakanlıkça ihtiyaç duyulduğu takdirde, giriş sınavları çerçevesinde, üniversiteler ve ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapılabilir veya hizmet alımı gerçekleştirilebilir.
             (5) Meslek memurluğu, konsolosluk ve ihtisas memurluğu, hukuk müşavirliği, danışmanlık ve mütercimlik giriş sınavlarının sözlü aşamasında üç kez başarısız olan adaylar, aynı görevler için açılacak giriş sınavlarına katılma hakkını kaybeder.
             (6) Giriş sınavlarına görme ve ortopedik özürlü adaylar kabul edilebilir. Bu adaylar, sınavın tatbikine ilişkin gerekli yöntemsel düzenleme ve kolaylıklar dışında, bu Yönetmelik hükümlerine tabidirler. Giriş sınavına tabi memuriyet kategorilerinin genel görev tanımları çerçevesinde, özürlü memurların en verimli şekilde hizmet verebilecekleri konu ve alanlar Bakanlıkça önceden planlanarak duyurulur.
             Giriş sınavı duyuruları
             MADDE 8 – (1) Giriş sınavı duyuruları, sınava son başvuru tarihinden en az yirmi gün önce, ülke çapında dağıtımı olan ve tirajı en yüksek ilk beş gazetenin ikisinde ilan edilir. Sınav duyurusu, Bakanlığın internet sitesinde de yayımlanır.
             (2) Sınav duyurusunda, sınava kabul şartları, sınav sonucunda atama yapılması öngörülen memuriyet sınıfı, azami kadro sayısı, kadro derecesi ve unvanı, talep olunan KPSS puan türleri ve alınması gereken asgari KPSS puanları ile bu puanları elde edenlerden sınava davet edileceklerin sayısı, belirli fakültelerin veya bölümlerin mezunlarının davet edileceği sınavlar için öğrenim dalları ve kontenjanları, sınava başvuru şekli ve başvuru yerleri, ilk ve son başvuru tarihleri, sınavın yapılacağı yer ve tarih, sınav konuları ve sınavla ilgili diğer usul ve esaslar belirtilir.
             Giriş sınavlarına başvuru ve adaylardan istenecek belgeler
             MADDE 9 – (1) Sınav başvuruları, Bakanlık internet sitesi üzerinden elektronik ortamda yapılır. Gerek görülmesi halinde, elden veya posta ile başvuru yöntemi de kullanılabilir. Ayrıca elektronik ortamda iletilecek belge örnekleri sınav duyurusunda ilan edilir.
             (2) Başvuru için gerekli olan belgeler aşağıda sıralanmıştır:
             a) T.C. Kimlik Numarası yazılı beyanı.
             b) KPSS sonuç belgesinin aslı veya Bakanlıkça onaylı sureti.
             c) Diploma veya mezuniyet belgesinin aslı veya Bakanlıkça onaylı sureti ya da yabancı üniversitelerden mezun olunması halinde Yüksek Öğretim Kurulu onaylı denklik belgesinin aslı veya Bakanlıkça onaylı sureti.
             ç) 1 adet fotoğraf.
             d) Varsa lisansüstü eğitim diploması aslı veya Bakanlıkça onaylı sureti.
             (3) 6 ncı madde çerçevesinde, KPDS’den bir veya daha fazla dilde en az C düzeyinde puan almış bulunan adayların, KPDS veya muadil yabancı dil sınavlarına ilişkin sonuç belgelerinin aslını veya Bakanlıkça onaylı suretini giriş sınavı son başvuru tarihine kadar ilk başvuruları sırasında veya başvurularını güncellemek suretiyle Bakanlığa iletmiş olmaları gerekir.
             (4) Meslek memurluğu giriş sınavı başvurularında, 6004 sayılı Dışişleri Bakanlığının Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunun 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi aşağıdaki esaslara göre uygulanır:
             a) 6004 sayılı Dışişleri Bakanlığının Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunun 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde belirtilen bölümlerden mezun olanlar dışında, bu bölümlerde okutulan eğitim programlarına ağırlıklı olarak sahip bulunan bölümlerden mezun olan aday adayları, eğitim programının uygunluğunun tespiti amacıyla, transkriptlerini de diğer başvuru evrakı ile birlikte Bakanlığa iletir.
             b) 6004 sayılı Dışişleri Bakanlığının Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunun 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde yer alan sosyal bilimler alanı, Yükseköğretim Kurulunca tespit edilen kapsam dahilinde değerlendirilir.
             (5) Giriş sınavına katılmaya hak kazanan adayların isimleri, yazılı sınavdan en az yedi gün önce Bakanlık internet sitesinde ilanen duyurulur.
             (6) Sınava katılabileceği ilan edilen adaylardan, sınava katılma şartlarını taşımadığı daha sonra belirlenenler giriş sınavına alınmazlar; sınava girmiş olanların sınavları geçersiz sayılır. Giriş sınavı başvurusu çerçevesinde gerçeğe aykırı belge vermiş veya beyanda bulunmuş olduğu tespit edilen adaylar hakkında ilgili Cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunulur.
             (7) Yazılı sınavı kazanan adaylardan aşağıdaki belgeler istenir:
             a) Yazılı sınav sonuçlarının ilanından sonraki yedi gün içerisinde Bakanlığa ulaştırılmak üzere, kendisi ve varsa eşi tarafından eksiksiz şekilde doldurulmuş güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması formları ile T.C. Kimlik Numarası yazılı beyanı.
             b) Adayın sözlü sınava gireceği tarihten bir gün öncesinde Bakanlığa şahsen ibraz edilmek üzere, giriş sınavı başvurusu çerçevesinde örneği gönderilmiş olan belgelerin asılları veya Bakanlıkça onaylı suretleri.
             (8) Sözlü sınavı kazanan adaylardan aşağıdaki belgeler istenir:
             a) 6004 sayılı Dışişleri Bakanlığının Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunun 20 nci maddesinin beşinci fıkrasında belirtilen belge.
             b) Varsa ortaokul veya lisede hazırlık sınıfı okuduğuna dair belgenin aslı veya Bakanlıkça onaylı suretleri.
             Giriş sınavlarının yürütülmesi ve değerlendirilmesi
             MADDE 10 – (1) Bakanlıkça yapılacak giriş sınavları, yazılı ve sözlü aşamalarından oluşur. Gerek görülmesi halinde, çoktan seçmeli ilave bir bilgi sınavı da yapılabilir.
             (2) Adayların, sınav öncesindeki kimlik tespitinde kullanılmak üzere yanlarında fotoğraflı ve geçerli bir kimlik belgesi bulundurmaları gerekir. Sınava girecek adaylar, cep telefonu ve benzeri iletişim/bilgi depolama araçlarını sınav mahaline sokamazlar. Yazılı sınavda sözlük veya başka bir kaynaktan yararlanamazlar.
             (3) Çoktan seçmeli bilgi sınavı yapılacak ise, bu sınava giren adayların oluşturacağı başarı sıralamasına göre kaç adayın sınav sürecinin müteakip aşamasına davet edileceği sınav duyurusunda belirtilir. Çoktan seçmeli sınav için taban puan da belirlenebilir. Çoktan seçmeli bilgi sınavında aldıkları puan eşit olan adaylar, kendi aralarında KPSS puanlarına göre sıralanarak müteakip aşamaya davet edilir.
             (4) Giriş sınavının yazılı aşaması birden fazla bölümden oluşabilir ve her bir bölüm ayrı oturumlarda yapılabilir.
             (5) Yazılı sınav kâğıtlarının, sınav öncesinde mühürlenmiş olması şarttır. Mühürsüz olarak kullanılan sınav kâğıtları toplanmaz ve kullanılmamış sayılır. Sınav kâğıtlarının ad, soyad, aday numarası ve sınav türü yazılı olan köşeleri, sınav sonrasında kapatılarak mühürlenir ve kâğıtların değerlendirme süreci sona erene kadar açılmaz.
             (6) Sözlü sınav çerçevesinde adaylar öncelikle, muhakeme, kavrayış, temsil görevine ilişkin nitelikleri ve yeterliliği, genel kültür düzeyi, Türkçe ve yabancı dilde ifade yeteneği ile genel davranış ve tepkilerinin meslek gereklerine uygunluğu açısından değerlendirilir. Bu değerlendirmede yeterli görülmeyenler giriş sınavını kaybeder.
             (7) Yazılı sınav ile sözlü sınavda geçer not yüz üzerinden yetmiştir. Yazılı sınavdan alınan geçer notun hesaplanması ile sözlü sınavdan alınan geçer notun hesaplanması ayrı ayrı yapılır. Yazılı sınavın kendi içinde birden fazla bölümden oluşması halinde, bu bölümlerin her birinden de en az yetmiş puan alınması gerekir.
             (8) Puan hesaplamalarında aritmetik ortalama usulü kullanılır. Puan ortalamalarındaki ondalık artanlar adayların lehine olacak şekilde tam sayıya çevrilir.
             (9) Sınav Kurulu üyelerince verilen puanlar, puan pusulalarına kaydedilir ve ilgili üye tarafından imzalanır. Sınav kurulu üyelerinin aday için verdikleri en yüksek puan ile en düşük puan arasındaki fark yirmiden fazla olamaz.
             (10) 13 üncü maddenin üçüncü fıkrasındaki hüküm saklı kalmak üzere, yazılı sınava girilen yabancı dile ilave olarak, başka yabancı dil veya dilleri de bilen adaylar, KPDS’de elde etmiş oldukları başarı seviyesine göre ve aşağıdaki esaslar çerçevesinde, yazılı sınavda ilave puan almaya hak kazanır.   
             a) İlave puan hakkından yararlanılabilmesi için, yazılı sınavın her bir bölümünden en az yetmiş puan alınmış olması gerekir.
             b) İlave puan alma imkânı bulunan ilk yabancı dil için KPDS’den alınmış olan yetmişin üzerindeki puanlar, yazılı sınavda aritmetik ortalaması alınacak puan toplamına eklenir.
             c) İkinci bir dilden daha ilave puan alma imkânı bulunması halinde, KPDS’den alınmış olan yetmişin üzerindeki puanların yarısı, aynı usule göre yazılı sınav puan toplamına eklenir. Bu bendin uygulanmasında daha düşük olan KPDS puanı kullanılır.
             Başarı sıralaması
             MADDE 11 – (1) Giriş sınavlarında başarı sırasını belirleyecek nihai puan, yazılı sınavdan alınan geçer not ile sözlü sınavdan alınan geçer notun toplanması suretiyle hesaplanır. Giriş sınavı çerçevesinde çoktan seçmeli bilgi sınavı da yapılmış ise, çoktan seçmeli sınavdan alınan puanın %50’si yazılı ve sözlüden alınan geçer notların toplamına eklenir, ancak, 13 üncü maddenin birinci fıkrasına göre çoktan seçmeli sınav puanına yapılan eklemeler nihai başarı sıralamasında dikkate alınmaz.
             (2) Adayların giriş sınavında aldıkları nihai puan eşit olduğu takdirde, yapılmış ise, çoktan seçmeli bilgi sınavından daha yüksek puan almış olan aday başarı sıralamasında öne geçer. Çoktan seçmeli bilgi sınavı yapılmamış veya bu sınavdan alınan puanların da eşit olması halinde, başarı sıralamasında yazılı sınav sonucu dikkate alınır.
             (3) Bakanlık memuriyetine atanmaya hak kazanmış adayların kıdem sıralaması, giriş sınavında aldıkları nihai puana göre yapılır.
             İlân
             MADDE 12 – (1) Giriş sınavının her bir aşaması sonucunda, sınavın müteakip aşamasına katılmaya hak kazananların listeleri Bakanlık internet sitesinde ilân edilir.
             (2) Giriş sınavı sonrasında ilgili memuriyete atanmaya hak kazananların nihai listesi tutanakla tespit edilerek Bakanlık internet sitesinde ilân edilir.
             (3) Atama yapılması öngörülen ve sınav duyurusunda belirtilmiş olan azami boş kadro sayısından daha fazla sayıda adayın giriş sınavında başarılı olması halinde, başarı sıralamasına göre yedekler listesi oluşturulur. Bu liste de Bakanlık internet sitesinde ilan edilir.
             (4) Giriş sınavı sonrasında memuriyete atanmaya hak kazanan adaylar ile yedekler listesine alınan adaylara sınav sonucu yazılı olarak da bildirilir.
             (5) Giriş sınavı sonucunda başarılı olan aday sayısı, sınav duyurusunda ilan edilen ve atama yapılabilecek azami kadro sayısından daha az olması halinde, ancak başarılı aday sayısı kadar atama yapılabilir.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Aday Meslek Memurluğu Giriş Sınavına İlişkin Özel Hükümler
             Meslek memurluğu giriş sınavı
             MADDE 13 – (1) Yazılı sınava girilecek yabancı dil hariç olmak üzere, İngilizce, Fransızca veya Almanca dillerinden birini veya giriş sınavı duyurusunda ilan edilecek diğer yabancı dillerden birini bildiklerini KPDS’den en az B düzeyinde başarılı olmak suretiyle belgeleyenlere, yapılması halinde çoktan seçmeli bilgi sınavında ek puan verilir. Adayların KPDS’den almış oldukları B düzeyi veya üzerindeki puanlar, çoktan seçmeli bilgi sınavından alınan puana eklenir.
             (2) Meslek Memurluğu yazılı sınavında, Türkçe kompozisyon dışındaki bölümler, adayların tercihine göre, İngilizce, Fransızca veya Almanca dillerinde yapılır.
             (3) Almanca veya Fransızca dilinde sınava girecek adayların, Bakanlıkça yapılacak İngilizce sınavına da girmeleri ve bu sınavın her bir bölümünden en az altmış puan almaları gerekir.
             (4) Yazılı sınavda aşağıdaki esaslar çerçevesinde ek puan alınabilir:
             a) Sınava İngilizceden girilmesi halinde, 10 uncu maddenin onuncu fıkrasında yer alan hükümler uygulanır.
             b) Sınava Fransızca veya Almanca dilinde girilmesi halinde, İngilizce sınavından alınan yetmişin üzerindeki puanlar, yazılı sınavda aritmetik ortalaması alınacak puan toplamına eklenir. Yazılı sınavda üçüncü bir yabacı dilden daha ilave puan alınabilmesi için KPDS’den yetmişin üzerinde puan alınmış olması gerekir. Bu durumda, ilave puan eklemeleri, 10 uncu maddenin onuncu fıkrasına göre adayın lehine olacak şekilde yapılır.
             Meslek memurluğu giriş sınavına ilişkin usul ve esaslar
             MADDE 14 – (1) Meslek memurluğu giriş sınavı, yazılı ve sözlü sınavdan oluşur. Giriş sınavı çerçevesinde, çoktan seçmeli ek bir bilgi sınavı da yapılabilir.
             (2) Çoktan seçmeli bilgi sınavında adaylara yöneltilecek soruların uluslararası ilişkiler, hukuk ve ekonomi alanları başta olmak üzere hangi alanları kapsayacağı sınav duyurusunda belirtilir.
             (3) Yazılı sınavda adayların Türkçeye ve yabancı dile hâkimiyeti ile verilen konuyu işleyebilme yeteneği öncelikle değerlendirilir. Yazılı sınav aşağıdaki bölümlerden oluşur:
             a) Türkçe kompozisyon.
             b) İngilizce veya Fransızca veya Almanca kompozisyon.
             c) İngilizceden veya Fransızcadan veya Almancadan Türkçeye çeviri.
             ç) Türkçeden İngilizceye veya Fransızcaya veya Almancaya çeviri.
             d) Sınava Fransızca veya Almancadan girenler için, ayrıca;
             1) İngilizce kompozisyon.
             2) Türkçeden İngilizceye çeviri.              
             (4) Sözlü sınav hakkında 10 uncu maddenin altıncı fıkrası uygulanır.
             (5) Meslek memurluğu giriş sınavı kurulu, müsteşar veya idari işlerden sorumlu müsteşar yardımcısı başkanlığında büyükelçi veya elçi unvanı taşıyan meslek memurları arasından oluşturulur. Kurul başkanı, ihtiyaç halinde, diğer asil üyeler arasından başkan vekili tayin edebilir.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Aday Konsolosluk ve İhtisas Memurluğu Giriş Sınavına İlişkin Özel Hükümler
             Konsolosluk ve ihtisas memurluğu giriş sınavına ilişkin usul ve esaslar
             MADDE 15 – (1) Konsolosluk ve ihtisas memurluğu giriş sınavı, yazılı ve sözlü sınavdan oluşur. Giriş sınavı çerçevesinde çoktan seçmeli ilave bir bilgi sınavı da yapılabilir.
             (2) Çoktan seçmeli bilgi sınavında adaylara yöneltilecek soruların hangi alanları kapsayacağı sınav duyurusunda belirtilir.
             (3) Yazılı sınava girilecek yabancı dil hariç olmak üzere, ikinci bir yabancı dili daha bildiklerini KPDS’den en az B düzeyinde başarılı olmak suretiyle belgeleyenlere, yapılması halinde çoktan seçmeli bilgi sınavında ek puan verilir. Adayların KPDS’den almış oldukları seksen üzerindeki puanlar, çoktan seçmeli bilgi sınavından alınan puana eklenir.
             (4) Yazılı sınavda adayların Türkçeye ve yabancı dile hâkimiyeti öncelikle değerlendirilir. Adaylar, sınav duyurusunda ilan edilecek yabancı dillerin birinden sınava girebilirler. Yazılı sınav aşağıdaki bölümlerden oluşur:
             1) Türkçe kompozisyon veya alan bilgisi.
             2) Yabancı dilde kompozisyon veya alan bilgisi.
             3) Genel veya alan bilgisiyle bağlantılı bir konuda Türkçeden yabancı dile çeviri.
             4) Genel veya alan bilgisiyle bağlantılı bir konuda yabancı dilden Türkçeye çeviri.
             (5) Sözlü sınav hakkında 10 uncu maddenin altıncı fıkrası uygulanır.
             (6) Konsolosluk ve ihtisas memurluğu giriş sınavı kurulu, idari işlerden sorumlu müsteşar yardımcısı başkanlığında, büyükelçi veya elçi unvanı taşıyan meslek memurları ile başkonsolosluk yapmış konsolosluk ve ihtisas memurları arasından oluşturulur. Kurul başkanı, ihtiyaç halinde, diğer asil üyeler arasından başkan vekili tayin edebilir.
BEŞİNCİ BÖLÜM
Hukuk Müşavirliği Giriş Sınavına İlişkin Özel Hükümler
             Hukuk müşavirliği giriş sınavı
             MADDE 16 – (1) Hukuk müşavirliği giriş sınavına katılabilmek için yurt içindeki üniversitelerin veya diploma denkliği Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından onaylanmış yabancı üniversitelerin hukuk fakültelerinden mezun olmak gerekir.
             Hukuk müşavirliği giriş sınavına ilişkin usul ve esaslar
             MADDE 17 – (1) Hukuk Müşavirliği giriş sınavı, yazılı ve sözlü sınavdan oluşur.
             (2) Yazılı sınavda adayların, hukuki alan bilgisi ile bağlantılı olarak, Türkçeye ve yabancı dile hâkimiyeti değerlendirilir. Adaylar, Almanca, İngilizce ve Fransızca dillerinden birinden sınava girebilir. Yazılı sınav aşağıdaki bölümlerden oluşur:
             a) Anayasa ve idare hukuku, idari yargılama usulü hukuku, ceza hukuku, medeni hukuk, borçlar hukuku veya uluslararası özel hukuk alanında Türkçe görüş bildirme.
             b) Yabancı dilde hukuki görüş bildirme.
             c) Yabancı dilde bir hukuki metnin Türkçeye çevirisi.
             (3) Sözlü sınav hakkında 10 uncu maddenin altıncı fıkrası uygulanır.
             (4) Hukuk Müşavirliği giriş sınavı kurulu, idari işlerden sorumlu müsteşar yardımcısı başkanlığında, büyükelçi veya elçi unvanı taşıyan meslek memurları, başkonsolosluk yapmış konsolos ve ihtisas memurları ve birinci derece kadrodaki hukuk müşavirleri arasından oluşturulur. Kurul başkanı, ihtiyaç halinde, diğer asil üyeler arasından başkan vekili tayin edebilir.
ALTINCI BÖLÜM
Danışmanlık Giriş Sınavına İlişkin Özel Hükümler
             Danışmanlık sınavına giriş
             MADDE 18 – (1) Danışman olarak istihdam edilecek personel için giriş sınavı açılmasına Bakanlıkça karar verildiği takdirde, Bakanlığın ihtiyaç duyduğu uzmanlık alanlarında en az beş yıllık mesleki tecrübeye veya bu alanlarda doktora ya da daha üst akademik unvanlara sahip bulunması gerekir. Devlet memuru olanlar için KPSS şartı aranmaz.
             Danışmanlık giriş sınavına ilişkin usul ve esaslar
             MADDE 19 – (1) Danışmanlık giriş sınavı, yazılı ve sözlü sınavdan oluşur.
             (2) Yazılı sınavda adayların, mesleki alan bilgisi ile bağlantılı olarak, Türkçeye ve yabancı dile hâkimiyeti değerlendirilir. Adaylar, sınav duyurusunda ilan edilen dillerden birinden sınava girebilir. Yazılı sınav aşağıdaki bölümlerden oluşur:
             a) Mesleki alan bilgisi ile bağlantılı bir konuda Türkçe kompozisyon.
             b) Mesleki alan bilgisi ile bağlantılı Türkçe bir metnin yabacı dile çevirisi.
             c) Mesleki alan bilgisi ile bağlantılı yabancı dilde bir metnin Türkçeye çevirisi.
             (3) Sözlü sınav hakkında 10 uncu maddenin altıncı fıkrası uygulanır.
             (4) Danışmanlık giriş sınavı kurulu, idari işlerden sorumlu müsteşar yardımcısı başkanlığında, büyükelçi veya elçi unvanı taşıyan meslek memurları ile başkonsolosluk yapmış konsolosluk ve ihtisas memurları arasından oluşturulur. Kurul başkanı, ihtiyaç halinde, diğer asil üyeler arasından başkan vekili tayin edebilir.
YEDİNCİ BÖLÜM
Mütercimlik Giriş Sınavına İlişkin Özel Hükümler
             Mütercimlik giriş sınavı
             MADDE 20 – (1) Mütercimlik giriş sınavına katılabilmek için, en az dört yıllık eğitim veren fakültelerden mezun olmak ve sınav duyurusunda ilan edilen asgari KPDS puanını elde etmiş olmak gerekir. Mütercimlik sınavına giriş için, belgelendirilmiş olmak kaydıyla mesleki tecrübe şartı da aranabilir.
             Mütercimlik giriş sınavına ilişkin usul ve esaslar
             MADDE 21 – (1) Mütercimlik giriş sınavı, yazılı ve sözlü sınavdan oluşur.
             (2) Yazılı sınavda adayların Türkçeye ve yabancı dile hâkimiyeti değerlendirilir. Yazılı sınav aşağıdaki bölümlerden oluşur:
             a) Uluslararası ilişkiler alanında Türkçe bir metnin yabacı dile çevirisi.
             b) Uluslararası ilişkiler alanında yabancı dilde bir metnin Türkçeye çevirisi.
             (3) Sözlü sınav hakkında 10 uncu maddenin altıncı fıkrası uygulanır.
             (4) Mütercimlik giriş sınavı kurulu, idari işlerden sorumlu müsteşar yardımcısı başkanlığında, birinci derece kadrodaki meslek memurları ile birinci derece kadrodaki konsolosluk ve ihtisas memurları arasından oluşturulur. Kurul başkanı, ihtiyaç halinde, diğer asil üyeler arasından başkan vekili tayin edebilir.
SEKİZİNCİ BÖLÜM
Yeterlik Sınavları
             Yeterlik sınavlarına ilişkin genel esaslar
             MADDE 22 – (1) Meslek memurlarının tabi olduğu başkâtiplik ve konsolosluk yeterlik sınavı ile konsolosluk ve ihtisas memurlarının tabi olduğu kariyer ilerleme ve konsolosluk yeterlik sınavı, gerekli koşulları taşıyan aday veya adayların bulunması halinde açılır. Gerekli koşulları 1 Ocak-30 Haziran döneminde sağlayan adaylar 30 Haziran’dan önce; 1 Temmuz-31 Aralık döneminde sağlayan adaylar ise 31 Aralık’tan önce yeterlik sınavına tabi tutulur.
             (2) Yeterlik sınavları yazılı ve sözlü aşamalarından oluşur. Her bir aşamada geçer not yüz üzerinden yetmiştir.
             (3) Yazılı sınavda sözlük kullanılması serbesttir.
             (4) Yeterlik sınavları Türkiye’de ve ilan edilecek dış temsilciliklerde yapılabilir. Aralarında saat dilimi farkı bulunan dış temsilciliklerde de yazılı sınav düzenlenmesi halinde, sınavın aynı anda başlamasını teminen gerekli planlama yapılır. Sınavlar, mesai saatleri dışında ve hafta sonlarında da gerçekleştirilebilir. Yeterlik sınavına girecek memurlara, ihtiyaç halinde yedi günü geçmemek üzere idari izin verilir. Dış temsilciliklerde gerçekleştirilecek yazılı sınavlar için merkez teşkilatından yeterli sayıda gözlemci görevlendirilir.
             (5) Yeterlik sınavındaki başarı sıralaması, yazılı sınavdan alınan geçer not ile sözlü sınavdan alınan geçer notun toplanması suretiyle belirlenir. Memurlardan en az ikisinin aldıkları nihai puan toplamları eşit ise, sözlü sınavdan daha yüksek puan almış olan memur başarı sıralamasında öne geçer. Adayların sözlü sınavda aldıkları puanların da eşit olması halinde, başarı sıralaması, sınavdan önceki kıdem sıralaması dikkate alınarak yapılır.
             (6) Yeterlik sınavlarının yürütülmesi ve değerlendirilmesi ile ilgili diğer hususlarda, 10 uncu madde hükümleri uygulanır.
             Başkâtiplik ve konsolosluk yeterlik sınavına ilişkin usul ve esaslar
             MADDE 23 – (1) 13 üncü maddenin ikinci, üçüncü ve dördüncü fıkrası, başkâtiplik ve konsolosluk yeterlik sınavları hakkında da uygulanır.
             (2) Yazılı sınav aşağıda belirtilen üç bölümden oluşur:
             a) Uluslararası ilişkiler ile bağlantılı bir konuda, İngilizce, Fransızca veya Almanca dillerinde tutum kâğıdı, nota, konuşma metni, mektup, makale veya benzeri bir metnin kaleme alınması.
             b) Uluslararası ilişkiler ile bağlantılı bir konuda Türkçe değerlendirme veya analiz yapılması.
             c) Konsolosluk, idari-mali işler, protokol ve duyurulacak diğer konu başlıklarını kapsayan bölüm.
             (3) Fransızca veya Almancadan sınava girenlerin 13 üncü maddenin üçüncü fıkrası uyarınca tabi tutulacakları İngilizce sınavında da tutum kâğıdı, nota, konuşma metni, mektup, makale veya benzeri bir metnin yazılması istenir.
             (4) Sözlü sınavda, memurun mesleki bilgisi, nitelikleri ve motivasyonunun yanısıra müzakere ve muhakeme kabiliyeti ile yabancı dile hâkimiyeti öncelikle değerlendirilir.
             (5) Başkâtiplik ve konsolosluk yeterlik sınavı kurulu, müsteşar veya idari işlerden sorumlu müsteşar yardımcısı başkanlığında, büyükelçi veya elçi unvanı taşıyan meslek memurları arasından oluşturulur. Kurul başkanı, ihtiyaç halinde, diğer asil üyeler arasından başkan vekili tayin edebilir.
             Kariyer ilerleme ve konsolosluk yeterlik sınavına ilişkin usul ve esaslar
             MADDE 24 – (1) Kariyer ilerleme ve konsolosluk yeterlik sınavına İngilizce dışında bir yabancı dilden girecek memurların, İngilizce dilinde KPDS’den en az C seviyesinde başarılı olmuş bulunmaları gerekir.
             (2) Yazılı sınav aşağıda belirtilen üç bölümden oluşur:
             a) Uluslararası ilişkiler ile bağlantılı bir konuda yabancı dilde kompozisyon.
             b) Uluslararası ilişkiler ile bağlantılı bir konuda Türkçe kompozisyon.
             c) Konsolosluk, protokol, idari-mali işler ve duyurulacak diğer konu başlıklarını kapsayan bölüm.
             (3) Sözlü sınavda, memurun mesleki bilgisi, nitelikleri ve motivasyonu ile müzakere ve muhakeme kabiliyeti ile yabancı dile hâkimiyeti öncelikle değerlendirilir.
             (4) Kariyer ilerleme ve konsolosluk yeterlik sınavı kurulu, müsteşar veya idari işlerden sorumlu müsteşar yardımcısı başkanlığında, büyükelçi veya elçi unvanı taşıyan meslek memurları ile başkonsolosluk yapmış konsolosluk ve ihtisas memurları arasından oluşturulur. Kurul başkanı, ihtiyaç halinde, diğer asil üyeler arasından başkan vekili tayin edebilir.
DOKUZUNCU BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
             Mali hizmetler uzmanları ve merkez memurlarının yurtdışı sürekli göreve atanabilmelerine ilişkin usul ve esaslar
             MADDE 25 – (1) Mali hizmetler uzmanları ve merkez memurlarının yurtdışı sürekli göreve atanabilmeleri için girecekleri sınav hakkında 6004 sayılı Dışişleri Bakanlığının Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunun 11 inci maddesi uygulanır.
             (2) Sınav çoktan seçmeli olarak yapılır.
             (3) Sınavda, konsolosluk, idari ve mali işler ile duyurulacak diğer konu başlıklarında sorular yöneltilir. Bu sorulardan en az beşi, Türkiye’nin dış politika gündemi ile bağlantılı güncel konuları kapsar.
             (4) Sınavdaki nihai başarı puanı, çoktan seçmeli sınavdan alınan puana, sınav tarihinden itibaren son iki yıl içinde alınmış KPDS puanının eklenmesi suretiyle hesaplanır.
             (5) Sınav öncesinde ilan edilen kontenjana başarı sıralaması itibarıyla giremeyen memurlar yedekler listesine alınır. Yedekler listesi, müteakip sınava kadar geçerlidir ve bu sınav sonrasında yapılacak yurtdışı görevlendirmeler için kazanılmış hak oluşturmaz. İhtiyaç halinde her takvim yılı içinde tek bir sınav düzenlenmesi esastır.
             (6) Sınavda eşit puan alınmış olunması halinde, sırasıyla KPDS’den daha yüksek puan almış olana, KPDS puanlarının da eşit olması halinde ise askerlik hizmeti dâhil Bakanlıktaki fiili hizmet süresi fazla olana öncelik tanınır.
             Yürürlükten kaldırılan yönetmelik
             MADDE 26 – (1) 2/10/2009 tarihli ve 27364 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Dışişleri Bakanlığı Sınav Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.
             Geçiş sürecine ilişkin hükümler
             GEÇİCİ MADDE 1 – (1) 1/8/2011 tarihinden önce açılan giriş ve yeterlik sınavlarında, 16 ncı ve 20 nci maddelerinde belirtilenler hariç olmak üzere bu Yönetmeliğin KPDS puanları hakkındaki hükümleri uygulanmaz.
             (2) 1/8/2011 tarihinden önce açılan meslek memurluğu giriş sınavı ile başkâtiplik ve konsolosluk yeterlik sınavı çerçevesinde Fransızca veya Almanca dillerinde de ikinci yabancı dil sınavı düzenlenmeye devam olunur. İkinci yabancı dilden alınan yetmişin üstündeki puanlar, yazılı sınavda aritmetik ortalaması alınacak puan toplamına eklenir. 1/8/2011 tarihinden sonra açılacak giriş sınavları çerçevesinde, sadece İngilizce dilinde ikinci yabancı dil sınavı yapılır.
             (3) 1/8/2011 tarihinden önce açılan konsolosluk ve ihtisas memurluğu giriş sınavına ikinci bir yabancı dilden daha girebilir. İkinci yabancı dilden girilecek sınav İngilizce, Fransızca veya Almanca dillerinde yapılır. İkinci yabancı dilden alınan yetmişin üstündeki puanlar, yazılı sınavda aritmetik ortalaması alınacak puan toplamına eklenir.
             (4) 13/8/2010 itibarıyla başkatiplik ve konsolosluk yeterlik sınavına girmemiş veya bu sınavda henüz başarılı olamamış Meslek Memurlarından bahsekonu sınava Fransızca dilinde girmeyi tercih edenlerin İngilizce dilinde de sınava girme zorunlulukları yoktur. Bu hüküm, aynı Kanunun geçici 3 üncü maddesi çerçevesinde Meslek Memuru statüsüne geçmiş olan Hukuk Müşavirlerinden başkâtiplik ve konsolosluk yeterlik sınavına girenler ile Meslek Memuru statüsüne geçmek isteyen Hukuk Müşavirlerinden özel yeterlik sınavına girenler için de uygulanır.
             (5) 24 üncü maddenin birinci fıkrası, 6004 sayılı Dışişleri Bakanlığının Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunun geçici 4 üncü maddesi çerçevesinde konsolosluk ve ihtisas memurluğu statüsüne geçen memurlardan kariyer ilerleme ve konsolosluk yeterlik sınavı ile özel yeterlik sınavına girecekler için uygulanmaz. Bu memurlardan kariyer ilerleme ve konsolosluk yeterlik sınavına girecek olanların anılan sınav için tercih edecekleri yabancı dilin, ilgili memurun Bakanlık giriş sınavındaki yabancı dili ile aynı olması şartı da yoktur. Ancak, giriş sınavındakinden farklı bir yabancı dilde kariyer ilerleme ve konsolosluk yeterlik sınavına girecek memurların, 10 uncu maddenin onuncu fıkrası çerçevesinde yazılı sınavda ilave puan alabilmeleri için, ilave puan alınabilecek yabancı dillerden ilkinin memurun Bakanlık giriş sınavındaki yabancı dili ile aynı olması gerekir.
             (6) 7 nci maddenin beşinci fıkrası, 1/8/2011 tarihinden sonra açılacak sınavlarda uygulanır.
             (7) 22 nci maddenin birinci fıkrasında öngörülen zaman dilimleri çerçevesinde, açılacak ilk kariyer ilerleme ve konsolosluk yeterlik sınavına girmeye hak kazananların gireceği sınav, ihtiyaç halinde, müteakip altı aylık döneme ertelenebilir.
             Özel yeterlik sınavları
             GEÇİCİ MADDE 2 – (1) 6004 sayılı Dışişleri Bakanlığının Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunun geçici 3 üncü maddesinin dördüncü fıkrası kapsamında özel yeterlik sınavına girecek memurlar ile geçici 4 üncü maddesinin dördüncü fıkrasının (a) bendi kapsamında özel yeterlik sınavına girecek memurlar farklı yeterlik sınavlarına tabi tutulurlar.
             (2) Özel yeterlik sınavları yazılı ve sözlü aşamalarından oluşur. Yazılı sınavda sözlük kullanılması serbesttir. Yazılı sınav aşağıdaki bölümlerden oluşur.
             a) Dış politika ile bağlantılı bir konuda yabancı dilde kompozisyon.
             b) Dış politika ile bağlantılı bir konuda Türkçe kompozisyon.
             c) Konsolosluk, protokol ve idari-mali işler konularında çoktan seçmeli bölüm.
             (3) Özel yeterlik sınavı için memur tarafından tercih edilen yabancı dilin, memurun Bakanlık giriş sınavındaki yabancı dili ile aynı olması şartı aranmaz. Ancak, giriş sınavındakinden farklı bir yabancı dilde özel yeterlik sınavına girecek memurların dördüncü fıkra çerçevesinde yazılı sınavda ek puan alabilmeleri için, ek puan alınabilecek yabancı dilin, memurun Bakanlık giriş sınavındaki yabancı dili ile aynı olması gerekir.
             (4) İkinci bir yabancı dilden daha sınava girmek isteyen memurlara yabancı dilde kompozisyon yazdırılır. Bu sınavda alınan yetmişin üzerindeki puanlar, birinci dilden girilen yazılı sınavda aritmetik ortalaması alınacak puan toplamına eklenir.
             (5) Özel yeterlik sınavı sonucundaki nihai puanları eşit olan memurların başarı sıralaması, yazılı sınavın çoktan seçmeli bölümünden alınan puanlara göre yapılır. Bu puanların da eşit olması halinde, askerlik hizmeti dâhil Bakanlıktaki fiili hizmet süresi dikkate alınır.
             (6) Özel yeterlik sınavlarına Türkiye’de veya sınav tarihinden en az kırk beş gün önce tespit edilerek duyurulacak dış temsilciliklerde girilebilir. Aralarında saat dilimi farkı bulunan merkezlerde yapılacak yazılı sınavların aynı zamanda başlaması için gerekli planlama yapılır. Yeterlik sınavı hafta sonu ve mesai saatleri dışında da gerçekleştirilebilir. Yeterlik sınavına girecek memurlara, ihtiyaç halinde yedi günü geçmemek üzere idari izin verilir. Dış temsilciliklerde icra edilecek yazılı sınavlar için merkez teşkilatından yeterli sayıda gözlemci görevlendirilir.
             (7) Özel yeterlik sınavlarının yürütülmesi ve değerlendirilmesi ile ilgili diğer hususlarda 10 uncu maddenin onuncu fıkrası hariç olmak üzere diğer hükümleri uygulanır.
             (8) 6004 sayılı Dışişleri Bakanlığının Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunun geçici 3 üncü maddesinin dördüncü fıkrası kapsamında özel yeterlik sınavına girecek memurlar ile geçici 4 üncü maddesinin dördüncü fıkrasının (a) bendi kapsamında özel yeterlik sınavına girecek memurlardan sınav tarihinde ücretsiz izinli olanlar için, izin sürelerinin sona ermesinden sonra ayrıca sınav düzenlenmez.
             (9) 6004 sayılı Dışişleri Bakanlığının Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunun geçici 3 üncü maddesinin dördüncü fıkrasına göre gerçekleştirilecek özel yeterlik sınavının kurulu 23 üncü maddenin beşinci fıkrasına göre; mezkûr Kanunun geçici 4 üncü maddesinin dördüncü fıkrasının (a) bendine göre gerçekleştirilecek özel yeterlik sınavının kurulu 24 üncü maddenin dördüncü fıkrası hükümlerine göre oluşturulur.
             Yurtdışına sürekli görevle atanabilecek merkez memurları
             GEÇİCİ MADDE 3 – (1) 6004 sayılı Dışişleri Bakanlığının Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunun geçici 5 inci maddesinin üçüncü ve dördüncü fıkraları kapsamında yurtdışına sürekli görevle atanabilecek merkez memurları hakkında 25 inci madde hükümleri uygulanmaz.  
             Yürürlük
             MADDE 27 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
             Yürütme
             MADDE 28 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Dışişleri Bakanı yürütür.

Merkez Memurları Görevde yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği

Merkez Memurları Görevde yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği

Resmi Gazete Tarihi: 17.06.2011 Resmi Gazete Sayısı: 27967
DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI MERKEZ MEMURLARININ GÖREVDE YÜKSELME VE UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı, liyakat ve kariyer ilkeleri çerçevesinde, hizmet gerekleri ve personel planlaması esas alınarak Yönetmelik kapsamına giren Dışişleri Bakanlığı memurlarının görevde yükselme ve unvan değişikliğine ilişkin usul ve esasları belirlemektir.
Kapsam
MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik, 7/7/2010 tarihli ve 6004 sayılı Dışişleri Bakanlığının Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunun 10 uncu maddesinin sekizinci ve onuncu fıkralarına tabi olarak Bakanlıkta görev yapan personelden müdür ve daha alt görevlere, görevde yükselme ve unvan değişikliği suretiyle atanacakları kapsar.
Dayanak
MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile 15/3/1999 tarihli ve 99/12647 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelik hükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;
a) Bakanlık: Dışişleri Bakanlığını,
b) Genel Yönetmelik: 15/3/1999 tarihli ve 99/12647 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmeliği,
c) Görevde yükselme sınavı: Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı Ölçme ve Değerlendirme Merkezi, Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü Genel Müdürlüğü veya yükseköğretim kurumlarından birine Bakanlıkça yaptırılacak yazılı sınavı,
ç) Görev unvanı: Bu Yönetmelikte belirtilen unvanları,
d) Görev grupları: Benzer veya eşit düzeydeki görevlerin gruplandırılmasını,
e) Hizmet süresi: Ücretsiz izinli geçen süreler hariç, muvazzaf askerlikte geçen süreler dahil olmak üzere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 68 inci maddesinin birinci fıkrasının (B) bendinde sayılan hizmet sürelerini,
f) Sınav Kurulu: Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınav Kurulunu,
g) Unvan değişikliği sınavı: En az ortaöğretim düzeyinde mesleki veya teknik eğitim sonucu ihraz edilen unvanlara ilişkin görevlere atanacakların tabi tutulacağı yazılı sınavı,
ğ) Yönetmelik: Dışişleri Bakanlığı Merkez Memurlarının Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğini,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Görevde Yükselmeye İlişkin Genel Esaslar
Görev grupları
MADDE 5 – (1) Bu Yönetmelik kapsamında görevde yükselme suretiyle atanabilecek kadrolar, görev grupları itibarıyla aşağıda gösterilmiştir:
a) Yönetim hizmetleri grubu;
1) Şube müdürü,
2) Şef,
b) Araştırma ve planlama hizmetleri grubu;
1) Uzman,
c) İdari hizmetler grubu;
1) Bilgisayar işletmeni, daktilograf, memur, santral memuru,
2) Şoför,
ç) Destek hizmetleri grubu
1) Teknisyen yardımcısı, bekçi, aşçı, hizmetli.
Görevde yükselmeye ilişkin genel esaslar
MADDE 6 – (1) Bu Yönetmelikte belirtilen kadro ve unvanlara görevde yükselme suretiyle atanabilmek için, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 68 inci maddesinin birinci fıkrasının (B) bendinde belirtilen hizmet şartlarını taşımak ve yapılacak görevde yükselme sınavında başarılı olma şartı aranır.
(2) Şube müdürü, uzman ve şef kadrolarına atanabilmek için gerekli olan Bakanlıktaki hizmet süresinin hesaplanmasında, askerlik hizmeti dahil, Bakanlıkta sözleşmeli statüde geçirilen süreler ile yurtdışında sürekli görevli olarak geçirilen süreler de dikkate alınır. Şube müdürü veya uzman kadrosuna atanabilmek için gerekli olan hizmet süreleri, bir defaya mahsus olmak üzere, yüksek lisans yapanlar için bir yıl, doktora yapanlar için üç yıl kısaltılır.
(3) Hizmet sürelerinin hesaplanmasında, Görevde Yükselme Sınavının yapılacağı yıldan önceki yılın 31 Aralık tarihinden önceki süreler dikkate alınır.
Görevde yükselme suretiyle atanacaklarda aranacak özel şartlar
MADDE 7 – (1) Görevde yükselme suretiyle atanacaklarda aşağıdaki şartlar aranır:
a) İdari ve teknik birimlerle sınırlı olmak üzere, şube müdürü kadrosuna atanabilmek için;
1) Lisans düzeyinde yükseköğrenim mezunu olmak,
2) Bakanlıkta uzman unvanıyla veya dördüncü kadro derecesinden itibaren mütercim unvanıyla ayrı ayrı veya birlikte en az dokuz yıl çalışmış olmak,
3) Kazanılmış hak aylık derecesi itibarıyla birinci derecede bulunmak,
b) Uzman kadrosuna atanabilmek için;
1) En az iki yıllık yükseköğrenim mezunu olmak,
2) Bakanlıkta şef, mütercim, bilgisayar işletmeni, çocuk eğitimcisi, daktilograf, memur ve santral memuru görevlerinde ayrı ayrı veya birlikte en az altı yıl çalışmış bulunmak,
3) Kazanılmış hak aylık derecesi itibarıyla dördüncü veya daha üst derecede bulunmak,
c) Şef kadrosuna atanabilmek için;
1) En az iki yıllık yükseköğrenim mezunu olmak,
2) Bakanlıkta mütercim, bilgisayar işletmeni, çocuk eğitimcisi, daktilograf, memur ve santral memuru görevlerinden birinde en az beş yıl hizmeti bulunmak,
3) Kazanılmış hak aylık derecesi itibarıyla dört veya üçüncü derecede bulunmak,
ç) Bilgisayar işletmeni, daktilograf, memur ve santral memuru kadrolarına atanabilmek için;
1) En az lise veya dengi okul mezunu olmak,
2) Şoför kadrosunda görev yapanlar için üç yılı Bakanlık merkez teşkilatında olmak kaydıyla en az beş yıllık toplam hizmeti bulunmak; yardımcı hizmetler sınıfında görev yapan teknisyen yardımcısı, aşçı, bekçi ve hizmetliler için beş yılı Bakanlık merkez teşkilatında olmak kaydıyla, en az on yıllık toplam hizmeti bulunmak,
d) Şoför kadrosuna atanabilmek için;
1) En az lise veya dengi okul mezunu olmak,
2) En az üç yıllık (B) sınıfı sürücü belgesine sahip olmak,
3) Yardımcı hizmetler sınıfında, üç yılı Bakanlıkta olmak kaydıyla, en az beş yıllık toplam hizmeti bulunmak,
gerekir.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Unvan Değişikliğine İlişkin Genel Esaslar
Unvan değişikliğine ilişkin görev grupları
MADDE 8 – (1) Bu Yönetmelik kapsamında unvan değişikliği suretiyle atanabilecek kadrolar; mütercim, psikolog, biyolog, laborant, hemşire, çocuk gelişimcisi, çocuk eğitimcisi, mimar, mühendis, tekniker, teknisyen, programcı ve kütüphanecidir.
Unvan değişikliği suretiyle atanacaklarda aranacak genel şartlar
MADDE 9 – (1) Unvan değişikliği suretiyle atanabilmek için;
a) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 68 inci maddesinin birinci fıkrasının (B) bendinde belirtilen şartları taşımak,
b) Yapılacak unvan değişikliği sınavında başarılı olmak,
gerekir.
Unvan değişikliği suretiyle atanacaklarda aranacak özel şartlar
MADDE 10 – (1) Unvan değişikliği suretiyle yapılacak atamalarda aranacak şartlar aşağıda belirtilmiştir.
a) Psikolog, biyolog, çocuk gelişimcisi, mimar, mühendis, kütüphaneci kadrolarına atanabilmek için; fakülte veya yüksekokulların ilgili bölümlerinden mezun olmak,
b) Mütercim kadrosuna atanabilmek için; fakülte veya dört yıllık yüksekokulların filoloji, mütercim tercümanlık veya ilgili diğer bölümlerden mezun olmak ve KPDS’de en az “B” düzeyinde başarılı olmak,
c) Programcı kadrosuna atanabilmek için; en az iki yıllık yüksekokulların bilgisayar programcılığı bölümünden mezun olmak veya dört yıl süreli yükseköğretim mezunu olup Milli Eğitim Bakanlığından onaylı programcı sertifikasına sahip olmak ve en az iki programlama dilini bildiğini belgelemek,
ç) Tekniker kadrosuna atanabilmek için; en az iki yıl süreli mesleki veya teknik yükseköğrenim mezunu olmak,
d) Hemşire kadrosuna atanabilmek için; fakülte, yüksekokul veya sağlık meslek liselerinin hemşirelik bölümü mezunu olmak,
e) Çocuk eğitimcisi, teknisyen, laborant kadrolarına atanabilmek için; en az lise dengi mesleki veya teknik eğitim veren okulların ilgili bölümlerinden mezun olmak,
gerekir.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Görevde Yükselme Eğitiminin Esasları
Görevde yükselme eğitimine alınma
MADDE 11 – (1) Bakanlık, memurlarını bir üst göreve hazırlamak amacıyla, bu görevler için gerekli şartları taşıyan personeli görevde yükselme eğitimine alır.
(2) Görevde yükselme eğitimine katılacakların sayısı, duyurulan boş kadro veya pozisyon sayısının üç katını geçemez. Üç katından az istekli bulunması hâlinde, başvuru şartlarını taşıyan başvuru sahibi tüm personelin eğitime alınması sağlanır. Duyurulan kadro veya pozisyon sayısının üç katından fazla personelin başvurması hâlinde, Genel Yönetmeliğin ekinde yer alan Personel Değerlendirme Formunda belirtildiği şekilde puanlama yapılmak suretiyle, toplam puanı en fazla olandan başlamak üzere, kadro veya pozisyon sayısının üç katı kadar personel belirlenerek eğitime alınır. Ancak yapılan puanlama sonunda eşitlik olması hâlinde, sırasıyla;
a) Hizmet süresi fazla olanlara,
b) Daha üst öğrenimi bitirmiş olanlara,
c) Üst öğrenim mezuniyet notu yüksek olanlara,
öncelik verilir.
(3) Daha önce görevde yükselme eğitimine katılan ancak görevde yükselme sınavında başarısız olan personel ile bu sınava katılmayan personel, aynı veya benzer görev unvanları için düzenlenecek müteakip görevde yükselme sınavına katılabilmeleri için, bu unvanlarla ilgili düzenlenecek görevde yükselme eğitimine alınmasına ilişkin bütün usul ve esaslara tabidir.
(4) Bu eğitimi tamamlayanlar eğitim sonunda yapılacak görevde yükselme sınavına katılmaya hak kazanırlar.
(5) Görevde yükselme eğitimine alınacakların sayısı atama yapılacak boş kadro sayısından az ise, kurum içi eğitim programı düzenlenmesinden sarfınazar edilebilir ve bu eğitime alınacakların sayısı atama yapılacak görevler ve eğitim programı bir ay önceden Devlet Personel Başkanlığına bildirilerek uygun görüş alınması halinde, anılan Başkanlık veya uygun bulunacak bir kamu kurum ve kuruluşu tarafından düzenlenecek müşterek görevde yükselme eğitimi programına katılmaları yeterli olur. Bu eğitim programını tamamlayanlar görevde yükselme sınavına katılmaya hak kazanırlar.
Duyuru
MADDE 12 – (1) Görevde yükselme eğitimleri Bakanlığın ihtiyacı ve atama yapılacak boş kadro durumuna göre planlanarak kadroların unvanı, yeri, sayısı, derecesi, sınıfı ile başvuru şartları da belirlenerek, form dilekçe ve diğer ilgili tüm bilgiler birimlere sınav tarihinden en az kırkbeş gün önce, eğitimin yeri ve zamanı ise eğitime katılacaklara en az on gün önce yazılı olarak bildirilir.
Görevde yükselme eğitimi
MADDE 13 – (1) Bu Yönetmelik kapsamında bulunan personelin görevde yükselme mahiyetindeki atamalarının yapılabilmesi amacıyla, atama yapılacak görevler için 14 üncü maddenin birinci fıkrasının (a), (b), (c), (ç), (d) ve (e) bentlerinde yer alan ders konularında en az otuz, (f) bendinde yer alan ders konusunda en az kırkbeş saat olmak üzere toplam en az yetmişbeş saat olarak düzenlenecek görevde yükselme eğitimi programına katılmaları gerekir. Eğitimler, Sınav Kurulunun koordinatörlüğünde İnsan Kaynakları Dairesi Başkanlığı tarafından yapılır veya yaptırılır. Ancak ilgili mevzuatı uyarınca verilmesi zorunlu olan izinler süresince eğitime katılma şartı aranmaz. Aylıksız izinde bulunanlar, eğitim programı ile öngörülen toplam sürenin en az yarısı kadar eğitime katılmaları kaydıyla, bu eğitim sonunda düzenlenecek görevde yükselme sınavına girebilirler. Eğitim programları hafta sonları ve mesai saatleri dışında da icra edilebilir.
(2) Birinci fıkrada yer alan izinler dışında, zorunlu olduğu belgelendirilen hâllerde, eğitim süresince izin kullanmamış olan personele on saate kadar izin verilebilir.
Görevde yükselme eğitiminin konuları
MADDE 14 – (1) Görevde yükselme eğitimi aşağıdaki konuları kapsar:
a) T.C. Anayasası,
1) Genel esaslar,
2) Temel hak ve ödevler,
3) Devletin temel organları,
b) Atatürk ilkeleri ve inkılâp tarihi, ulusal güvenlik,
c) Devlet teşkilatı ile ilgili mevzuat,
ç) 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve ilgili mevzuat,
d) Türkçe dil bilgisi ve yazışmayla ilgili kurallar,
e) Mesleki etik davranış ilkeleri ve halkla ilişkiler,
f) Bakanlıkça belirlenecek görev alanları ve atama yapılacak görevin niteliği ile ilgili konular.
BEŞİNCİ BÖLÜM
Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınavı Esasları
Görevde yükselme sınavı ve şekli
MADDE 15 – (1) Görevde yükselme eğitimini tamamlayanların, görevde yükselme niteliğinde atamalarının yapılabilmesi için, görevde yükselme sınavına katılarak başarılı olmaları şarttır. Görevde yükselme eğitim programına katılanlar; Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığına, Milli Eğitim Bakanlığına, Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü Genel Müdürlüğüne veya yükseköğretim kurumlarından birine yaptırılacak sınava tabi tutulurlar.
(2) Bu sınavda yüz üzerinden yetmiş ve daha fazla puan alanlar başarılı sayılırlar. Sınav sonunda başarılı olanların aldıkları puanlara göre başarı listesi düzenlenir. Sınav soruları, sınavı gerçekleştirecek olan kurumların mesuliyetinde, sınav yerine ulaştırılır ve sınavın başlama saatinde adayların önünde açılarak adaylara dağıtılır.
(3) Sınav giriş belgesini ibraz edemeyenler ile sınavın başlama saatinden sonra gelenler sınava kabul edilmez. Sınava her ne sebeple olursa olsun girmeyenler haklarını kaybetmiş sayılır.
(4) Sınavın başlangıç saati, soruların adayların önünde açılması, sınava girenlerin sayısı, sınavın bitiş saati, sınav süresi içinde bir olay olup olmadığı hususlarında tutanak düzenlenir, bu tutanak görevli sınav görevlilerince imzalanır.
Unvan değişikliği sınavı
MADDE 16 – (1) Bu Yönetmelik kapsamında belirtilen unvan değişikliklerine ilişkin kadrolara, bu unvanları en az orta öğretim düzeyinde mesleki veya teknik eğitim sonucu ihraz etmiş bulunan personelin atanması, bu Yönetmelikte belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde eğitime tabi tutulmaksızın yapılacak unvan değişikliği sınavı sonucundaki başarısına göre gerçekleştirilir. Unvan değişikliği sınavları görev alanları ve atama yapılacak görevin niteliğine ilişkin konularda Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü Genel Müdürlüğü veya yükseköğretim kurumlarından birine yaptırılır.
Sınav kurulu
MADDE 17 – (1) Sınav Kurulu, Müsteşar İdari İşler Yardımcısı veya onun görevlendireceği en az Elçi seviyesinde bir meslek memuru başkanlığında, Müsteşar İdari İşler Yardımcısı tarafından görevlendirilecek diğer dört üyenin katılımıyla toplam beş asil üyeden oluşur. Aynı usulle yedek üyeler de belirlenir. Asil üyelerin bulunmadığı toplantılara yedek üyeler katılır.
(2) Sınav Kurulunun Başkan ve üyeleri; eşlerinin, üçüncü dereceye kadar (bu derece dahil) kan ve ikinci dereceye kadar (bu derece dahil) kayın hısımlarının katıldıkları sınavlarda görev alamazlar; bunların yerine yedek üyeler katılır. Sınav Kurulu üye tam sayısı ile toplanır. Kararlar oy çokluğu ile alınır. Çekimser oy kullanılamaz.
(3) Sınav Kurulunu oluşturan üyeler görevde yükselme sınavına alınacak personelden öğrenim ve ihraz ettikleri unvanlar itibarıyla daha düşük seviyede olamazlar.
(4) Sınav Kurulunun sekretarya işleri, İnsan Kaynakları Dairesi Başkanlığınca yürütülür.
Sınav kurulunun görevleri
MADDE 18 – (1) Sınav Kurulunun görevleri aşağıda belirtilmiştir.
a) Adayların bu Yönetmelikte belirlenen nitelikleri haiz olup olmadığı ve belgelerin değerlendirmeye uygun olup olmadığı konusunda karar vermek,
b) Sınavı yapacak kurumlara bildirmek üzere, sınavın bilgi kaynağını hazırlamak,
c) Sınava ilişkin işlerin düzenli şekilde yürümesini sağlamak,
ç) Sınav sonuçlarının değerlendirilmesini müteakip başarı listesi düzenlemek,
d) Sınav sonuçlarını ilan etmek,
e) Sınavlara ilişkin itirazları inceleyip karara bağlamak.
Sınavların geçersiz sayılması
MADDE 19 – (1) Sınavlarda kopya çekenler, kopya verenler veya bunlara teşebbüs edenler, sınav kağıtlarına belirtici işaret koyanlar sınav salonundan çıkarılır ve düzenlenecek bir tutanakla sınav kağıtları geçersiz sayılır. Ayrıca bu kişilerin haklarında disiplin işlemi de uygulanır.
(2) Sınava girecek aday yerine başka bir kişinin sınava girdiğinin anlaşılması halinde, ilgililerin sınavı bir tutanakla belirlenerek geçersiz sayılır.
Değerlendirme ve sınav sonuçlarının açıklanması
MADDE 20 – (1) Sınavı gerçekleştiren kurumdan Bakanlığa ulaşan sınav sonuçları, sınav tutanağı hazırlamak suretiyle Sınav Kurulu Başkanı ve üyelerince imzalanır. Sınav tutanağına başarılı ve başarısız olanların notları yazılır. Tutanakta, değerlendirme sonuçları en yüksek puandan başlayarak gösterilir. Sınav sonuçları, Sınav Kurulunca, kendisine intikal ettiği tarihten itibaren beş işgünü içerisinde ilan edilir ve ilgililere yazılı olarak bildirilir.
Sınav sonuçlarına itiraz
MADDE 21 – (1) Sınava katılanlar sınav sonuçlarının kendilerine bildiriminden itibaren beş işgünü içinde sonuçlara itiraz edebilirler. Birimleri kanalıyla İnsan Kaynakları Dairesi Başkanlığına yazılı olarak yapılacak başvuru üzerine Sınav Kurulu tarafından itiraz incelenir. Sonuç ilgiliye on iş günü içerisinde tebliğ edilir.
Sınav belgelerinin saklanması
MADDE 22 – (1) Atanacakların sınavla ilgili belgeleri özlük dosyalarında, diğer belgeler ise bir sonraki sınav tarihine kadar İnsan Kaynakları Dairesi Başkanlığında topluca saklanır.
Sınavı kazananların atanması
MADDE 23 – (1) Görevde yükselme eğitimini tamamlayanların, bu Yönetmelik kapsamındaki görevlere atanabilmeleri için görevde yükselme sınavına katılarak başarılı olmaları şarttır.
(2) Görevde yükselme veya unvan değişikliği sınavı sonucunda başarılı olanlar arasından, üç ay içinde başarı sıralamasına göre duyurulan boş kadro sayısı kadar atama yapılır. Puanların eşit olması hâlinde, Genel Yönetmeliğin ekinde yer alan Personel Değerlendirme Formunda belirtildiği şekilde puanlama yapılmak suretiyle, toplam puanı en yüksek olandan başlamak üzere atama yapılır. Ancak yapılan puanlama sonunda eşitlik olması durumunda, sırasıyla;
a) 14 üncü maddenin birinci fıkrasının (f) bendine ilişkin puanı yüksek olanlara,
b) Hizmet süresi fazla olanlara,
c) Daha üst öğrenimi bitirmiş olanlara,
ç) Üst öğrenim mezuniyet notu yüksek olanlara,
öncelik verilir. Aylıksız izinde olanlar dâhil, atanmaya hak kazandıkları kadro veya pozisyona ilişkin görevlerine mevzuatla öngörülen süre içinde başlamayanların söz konusu atanma hakları sona erer.
(3) Duyurulan kadro veya pozisyonlardan;
a) Atanma şartlarını taşımadıkları için sınavların geçersiz sayılması veya bu sebeple atamaların iptal edilmesi, atanılan göreve geçerli bir mazeret olmaksızın süresi içinde başlanılmaması ya da atanma hakkından vazgeçilmesi,
b) Emeklilik, ölüm, memurluktan çekilme veya çıkarılma, başka unvanlı kadro veya pozisyonlara ya da başka bir kuruma naklen atanma,
sebepleriyle boş kalan, boşalan veya yeni ihdas edilen aynı unvanlı kadrolara, görevde yükselme veya unvan değişikliği sınavı tarihinden itibaren iki yıllık süreyi aşmamak üzere aynı unvanlı kadro veya pozisyonlar için yapılacak müteakip sınava kadar, sınavı kazandıkları hâlde kadro yetersizliği nedeniyle ataması yapılamayan personelin başarı sırasına göre atamaları yapılabilir.
ALTINCI BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Görev grupları arasında geçişler
MADDE 24 – (1) Bu Yönetmelikteki görev grupları arasındaki geçişler aşağıdaki esaslar çerçevesinde yapılır:
a) Aynı görev grubunun alt görev grubu içinde kalmak kaydıyla, sınav yapılmaksızın ilgili personelin isteği ve atama yapılacak kadronun gerektirdiği özellikleri taşımak şartıyla diğer alt görevlere atanmak mümkündür.
b) Gruplar arası görevde yükselme niteliğindeki geçişler ve alt gruptan üst gruplara geçişler görevde yükselme eğitimi ve sınavına tabidir. Ancak Bakanlıkta veya diğer kamu kurum ve kuruluşlarında daha önce bulunulan görevler ile bu görevlerle aynı düzey veya alt görevlere, görevde yükselme eğitimi ve sınavına tabi tutulmadan atama yapılabilir.
c) Unvan değişikliğine tabi kadrolara yapılacak atamalar ile bu kadrolar arasındaki geçişler, ilgili kadro için düzenlenen unvan değişikliği sınavı sonucuna göre yapılır.
Yönetmelikte belirtilmeyen hususlar
MADDE 25 – (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde, Genel Yönetmelik hükümleri uygulanır.
Yürürlükten kaldırılan yönetmelik
MADDE 26 – (1) 4/11/2006 tarihli ve 26336 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Dışişleri Bakanlığı Sürekli Merkez Hizmeti Gören Personelin Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.
Kazanılmış haklar
GEÇİCİ MADDE 1 – (1) Bu Yönetmelik kapsamındaki unvanları ilgili mevzuatları uyarınca kazananların hakları saklıdır.
Eğitim düzeyi dört yıllık kabul edilenler
GEÇİCİ MADDE 2 – (1) 18/4/1999 tarihinde görevde bulunan ve aynı tarih itibarıyla iki veya üç yıllık yükseköğrenim mezunu olanlar, diğer koşullara sahip oldukları takdirde, 7 nci maddenin uygulanması bakımından dört yıllık yükseköğrenim mezunu kabul edilirler.
Önceki sınavlarda başarılı olanların atamaları
GEÇİCİ MADDE 3 – (1) Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girmesinden önce açılmış görevde yükselme sınavlarında başarılı olmasına karşın kadro yetersizliği nedeniyle ataması yapılamamış memurların hakları aynı unvanlı kadro veya pozisyonlar için yapılacak müteakip sınava kadar mahfuzdur. Bu durumda olan personelin atamaları başarı sırasına göre yapılır.
Bakanlıktaki hizmet süresi üç yıl olarak uygulanacaklar
GEÇİCİ MADDE 4 – (1) 12 Ağustos 2010 tarihi itibarıyla Bakanlıkta görevde bulunanlar için; 7 nci maddenin birinci fıkrasının (a) bendinde öngörülen Bakanlıktaki fiili hizmet süresi, kazanılmış hak itibarıyla birinci dereceye ulaşmış bulunmak kaydıyla, üç yıl olarak uygulanır.
Yürürlük
MADDE 27 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 28 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Dışişleri Bakanı yürütür.